#Abrazoalagua 2024
25/11 2024

Marie Widengård omfamnar vatten




#Abrazoalagua 2024, Los Alcázares, Mar Menor, Spanien 

Den 10 augusti i år fick Mar Menor en symbolisk och bokstavlig omfamning när badande människor och aktivister bildade en mänsklig kedja runt saltvattenlagunen i sydöstra Spanien. Det var en dag fylld av hopp, gemenskap och en påminnelse om att kampen för Mar Menor ännu inte är över.

- Varför behöver Mar Menor en omfamning? frågade jag aktivisten Teresa Conesa.

Hennes ord fångade en enkel men kraftfull känsla: ”La lucha continua.” Denna fras, som är djupt rotad i spansk aktivism, betyder ”kampen fortsätter” och sammanfattade perfekt andemeningen av dagen. Det var fjärde gången som evenemanget ’Abrazo al Agua’ (En omfamning för vattnet) organiserades, och för andra gången inkluderades internationella vatten som en del av denna globala rörelse. Evenemanget är en påminnelse om att Mar Menor fortfarande behöver människors stöd, trots att det numera har juridiska rättigheter.

Mar Menor är det första ekosystemet i Europa som fått juridisk personlighet. Genom lagen om Mar Menor (Lag 19/2022), som antogs den 30 september 2022, erkänns lagunen som en juridisk person med rättigheter. Lagen ger Mar Menor rätt till skydd, bevarande och restaurering – men det är bara början på en lång kamp för dess överlevnad och hälsa.

Hur kom lagen till?
Folk såg att Mar Menor mådde dåligt, förklarar Teresa. År 2019 inträffade en massdöd, en ekocid, där 85% av faunan i Mar Menor dog och spolades upp på stränderna. ”De kvävdes till döds,” säger Teresa och förklarar att den främsta orsaken var föroreningar från agro-industrin. Företag, ofta utländska, har utnyttjat Mar Menor-området för dess klimat och tidigare goda vattenresurser. De har odlat skörd efter skörd för att förse Europa och världen med livsmedel.

”Men denna lilla landplätt kan inte vara hela världens skafferi; det är ohållbart,” betonar Teresa. Marken, som tidigare var torrområde, har omvandlats till intensivt jordbruk, och grundvattnet har förgiftats med nitrater, fosfater och bekämpningsmedel. Hon påpekar att ”från två skördar per år har de lyckats få ut fyra till sex, men det sker på bekostnad av miljön genom massiva mängder gödsel och bevattning.”

Det är denna överanvändning av gödsel och näringsämnen som gett upphov till fenomenet som kallas ”grön soppa”. Detta beskriver övergödning och algblomning, där ett överflöd av näringsämnen, som nitrater och fosfater från jordbruk och industri, rinner ut i vattnet. Dessa ämnen stimulerar en snabb tillväxt av alger, vilket skapar ett tätt lager av gröna alger på ytan – därav namnet ”grön soppa”. När algerna dör och bryts ner, förbrukas stora mängder syre, vilket leder till syrebrist. Detta gör det svårt för andra organismer, som fiskar och andra vattenlevande arter, att överleva.

Effekterna kan bli katastrofala både ekologiskt och ekonomiskt. År 2020 inträffade ytterligare en ekologisk katastrof i Mar Menor, där befolkningen själva bevittnade förstörelsen. ”Folk såg själva hur illa det var,” säger Teresa och förklarar att det blev ett tydligt bevis på att Mar Menor behövde akut hjälp.

Folkinitiativet för lagen om juridisk personlighet för Mar Menor växte fram som ett svar på lagunens akuta behov av skydd. I Spanien krävs det 500 000 underskrifter för att ett förslag ska tas upp i parlamentet, men Mar Menors aktivister överträffade detta mål och samlade imponerande 639 826 underskrifter – mitt under pandemin. Det var en enorm utmaning, särskilt med regionen i strikt nedstängning. Teresa berättar att de använde WhatsApp för att hålla kontakten och samordna sina insatser. De utsåg sju huvudrepresentanter, ledda av Teresa Vicente, som arbetade fram lagen för att ge Mar Menor juridiska rättigheter. 

"Vi var överallt – på marknader, vaccinationsplatser, sjukhus – alltid med masker och desinfektionsmedel för att hålla det säkert," säger Teresa. Varje underskrift granskades noggrant för att säkerställa att inget ID-nummer, ingen bokstav, siffra eller något efternamn saknades – allt skulle vara fullständigt.

Vad har lagen förändrat?
Lagen om juridisk personlighet för Mar Menor har skapat en historisk förändring i hur man ser på och skyddar lagunen. Den erkänner att Mar Menar och dess avrinningsområde har rätt till skydd, bevarande, underhåll och, när det är lämpligt, restaurering…" och ger Mar Menor juridisk personlighet. Detta innebär att lagunen nu har egna rättigheter och betraktas som en juridisk person – med ett eget ID-nummer. Som en engagerad försvarare uttrycker det: ”Mar Menor har nu en röst, vi är Mar Menors röst,” säger Teresa.

För första gången tillämpas lagen i ett rättsfall som undersöker utsläpp från farliga gruvavfallsdammar vid Los Blancos-deponin. Dessa utsläpp misstänks bryta mot Mar Menors rättigheter. I enlighet med lagen har domstolen kallat Mar Menors kommitté för representanter att delta i rättsprocessen som dess juridiska förmyndare. Detta markerar en viktig milstolpe – att ekosystemet kan försvara sig i domstol.

Lagen är redan i kraft och publicerad, men den slutliga regleringen, de detaljerade bestämmelserna som ska styra lagens tillämpning i praktiken, återstår att fastställa. Trots detta har lagen redan börjat göra avtryck – i Los Alcázares är den inte bara en juridisk triumf utan också en del av stadens identitet och utsmyckning, som en ständig påminnelse om att Mar Menor har rättigheter som måste respekteras och försvaras.



Vad är det största hindret?
Politiken är den största utmaningen enligt Teresa. Hon förklarar att när ett ämne blir politiserat blir folk splittrade och påverkas av vem de väljer att tro på. Vissa partianhängare vägrade att skriva under initiativet bara för att deras ledare inte stödde det. Teresa beskriver hur det var smärtsamt att se hur människor över hela Europa stödde kampen för att skydda Mar Menor, medan vissa i Murcia var tveksamma på grund av politiska sympatier.

”När vi lyckades ändrade sig vissa politiker och sade att de stödde oss, men tidigare hade de satt upp alla möjliga hinder och dragit in stödet för Teresa Vicentes position i mänskliga och miljörättigheter,” säger Teresa.

Hon betonar att Mar Menor är något unikt och värdefullt för oss alla, inte bara för dem som bor här. Det är ett ekosystem med egna rättigheter nu, och dessa rättigheter förtjänar att respekteras och skyddas. Just nu pågår en kamp i konstitutionsdomstolen för att skydda lagen från den överklagan som gjorts av det enda parti som inte stödde lagen; VOX, Spaniens motsvarighet till SD. Eller som Teresa uttrycker det:

”Idag försvarar sig Mar Menor i konstitutionsdomstolen. Vi kommer att försvara det med dess rättigheter. Vi kommer att försvara det överallt där vi behöver. Vi kommer att kämpa där det behövs, utan intressen som skulle gynna förorenande företag. För Mar Menor har rättigheter, som en del av mänsklighetens rättigheter. Många ekosystem behöver människors hjälp för att försvaras, om vi vill att de ska ha en framtid för kommande generationer. Vi kan inte leva utan levande ekosystem, men ekosystemen kommer att regenerera sig själva om mänskligheten försvinner, för de kan överleva utan oss. Det är vi som behöver dem.”

Förra veckan kom domen som bekräftade lagen om Mar Menors juridiska personlighet. Beslutet antogs med 7 röster från det progressiva blocket mot 5 från det konservativa blocket. Överklagandet från Vox byggde på argumentet att erkännandet av juridisk personlighet för en naturlig entitet urholkar begreppet 'person' och är onödigt för att uppnå ett adekvat miljöskydd. Vox hävdade att naturen bör vara föremål för juridiskt skydd, men inte betraktas som ett rättssubjekt, "eftersom det är omöjligt att separera begreppet subjektiv rättighet från frihet, värdighet, medvetande, vilja och ansvar." Domen å andra sidan fastslår att grundlagen erbjuder en referensram som är tillräckligt flexibel för att lagstiftaren ska kunna skydda miljön, med hänsyn till "den nära kopplingen mellan skyddet av ekosystem, den naturliga miljön, icke-mänskligt liv och mänskligt liv samt dess fulla utveckling." I detta avseende understryker konstitutionsdomstolen statens skyldighet att utveckla mekanismer för miljöskydd och försvar, "men också för att förbättra, återställa och återvinna de områden eller den biologiska mångfald som försämrats eller förlorats."

Ett parallellt problem är att de insatser som är tänkta att rädda Mar Menor ofta motarbetas politiskt. Restaureringsarbetet, som syftar till att ta itu med grundproblemen, fokuserar på att minska okontrollerad bebyggelse och skapa skyddszoner längs kusten. Lagen om Mar Menor från 2020 föreskriver ett grönt bälte av odlingsfria zoner runt hela lagunen. Detta gröna bälte skulle fungera som en buffert för att fånga upp näringsämnen och föroreningar som regnet för med sig, samtidigt som våtmarkerna kan fungera som naturliga filter. Trots detta har även denna lag blivit föremål för överklagande.

Samtidigt, menar Teresa, fortsätter företag med politiskt stöd för jordbruk och extraktivism att undvika ansvar. De odlar illegalt, dumpar avfall i Mar Menor och utnyttjar migrantarbetare. Hon poängterar:

”Vad händer om migranterna drivs bort? Vem kommer att arbeta då? Det är en total motsägelse.”

När girighet förgiftar lagunen
När det väl regnar sköljs näringsämnen och bekämpningsmedel direkt ner i Mar Menor. Via Arbojón-bäcken har över 300 liter förorenat vatten per sekund flödat in i lagunen. Det är orimligt och ohållbart, menar Teresa. Denna girighet gynnar endast de som exploaterar området för industriellt jordbruk, utan att ta hänsyn till det lidande som medborgarna upplever. Turismen lider, och värdet på lokala företag och bostäder sjunker.

”Vem vill semestra vid ett förorenat hav, fyllt av maneter?” frågar Teresa retoriskt. Hon påminner om att maneterna är ofarliga och faktiskt gynnar ekosystemet, även om många ser dem som ett problem. Men ett överflöd av maneter är också ett tecken på övergödning och ett sjukt vatten.

”Även om vi såg det kristallklara vattnet, lika klart som blekmedel eller ammoniak eller alkohol, så skulle vi inte vilja bada där sådana produkter finns. Och vi vill inte heller bada i ett sådant Mar Menor, vi vill bada i ett Mar Menor fyllt med hälsosamt vatten, med den salthet som gör att du flyter och med den temperaturen som omfamnar dig och lindrar smärtor.”

AMARME: Ett kärleksmanifest för Mar Menor
Idag är folket som bryr sig om Mar Menor organiserade. Föreningen Teresa är med i heter Alianza Mar Menor, AMARME, som betyder ”älska mig”. Namnet speglar Mar Menors budskap till de människor som älskar och försvarar denna unika lagun. Det kostar inget att vara medlem i AMARME, och föreningen har nu över 9 000 medlemmar.

Allt arbete som utförs för att skydda Mar Menor är osjälviskt och drivet av engagemang och hopp. Om några pengar samlas in, används de enbart för att stödja och sprida kunskap om Mar Menor, exempelvis genom affischer, broschyrer och andra informationsinsatser.

Kärnan i deras handlingar är att allt görs ”från hjärtat” och drivs av en vision om en framtid där Mar Menor är ett friskt och skyddat ekosystem. Det speglar en djupt ideell och passionerad inställning till deras kamp: ”Nos mueve la pasión” – det som driver oss är passion.”

10 augusti 2024 avslutades med en färgsprakande konsert med Karmacadabra. 

Vad sägs om att vi omfamnar Vättern den 10 augusti 2025? Ett unikt tillfälle att ge röst åt våra egna vatten och visa att kampen för miljön är global, att varje sjö, flod och hav förtjänar skydd, kärlek och engagemang.



Fler blogginlägg




         
Följ Vems vattenkropp? på Instagram!

vemsvattenkropp


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Anmäl dig här