Gästblogg
10/3 2025
”Bäckahästen”,
av Gudrun Käll
Stavabäckens lindhäst
Inför Vätterntinget 8 nov 2024 tog vi oss ner till Vättern för att hälsa på våra bäckar. Vår närmsta bäck är Girabäcken. Där är bästa stället för bad och vila när sommarhettan är olidlig. Solen kommer inte åt stranden före ett- tvåtiden. På kvällen kan man vänta ut solnedgången innan man tar sig hem.
Stavabäcken har vi som familj upptäckt på senare år. För många har det förstås varit favoritstället i alla tider. Stavabäcken lät tala om sig 2007, när ett hundraårsregn fyllde på med så mycket vatten att gamla riksettan inte stod emot trycket. Vägbanken kollapsade och det blev ett schakt som tog lång tid att laga.
På morgonen 8 nov pratade vi med en man som fiskade från stranden. Jag gjorde ett fynd lite längre upp från själva stranden. Det var en mindre stock av lind som legat i vattnet och fått barken uppsliten. Man tar bast från innerbarken av lind. På min stock hade basten bildat en ljus man, så det var väl en häst? Hästen fick följa med och resten är historia.*
Men namnet är kanske fortfarande en process. Hästen vid Stavabäcken blev Bäckahästen. Om man läser om mytologins bäckahäst så är han ju hotfull och farlig. Han tar med sig människor i djupet, han växer tom på längden om det är många som vågar sig nära. Det går att tolka som att man fostrade barn att inte gå nära bäckar och andra vattendrag för att inte ramla i och drunkna.
Lindar är ganska vanliga i östra vätterbranterna. Lindormen ger sig till känna när man letar namn till sitt väsen av lind. Lindormen ”lär vara” drakliknande, och vi hade väl hittat en häst? Det kanske är en lindhäst som vi hittat i Stavabäcken. När man namnger riktiga hästar kan man ha stallets namn först. Då skulle det bli Stavabäckens Lindhäst, som till vardags kanske får bli Bäckahästen.
Det hotfulla med Stavabäcken kommer uppströms ifrån. Där ligger Norra Kärr där Greena Minerals vill starta gruva. De anger i sin ansökan att överskottsvatten skall gå till Stavabäcken via Gyllingesjön. Även om vattnet renas, så kan det aldrig liknas vid det vatten som vi ser idag. Olycksrisk vid stora regn, ras eller misstag är fullgod anledning att inte ge tillstånd för gruvbrytning.
Ta emot mina funderingar som en blöt liten trästock satte i gång.
Gudrun Käll
Bildtext: Girabäcken går ner till Vättern norr om Uppgränna. Vattnet har slipat sig ner genom Visingsöformationen. Här ser man lerskiffret.
Bildtext: Stavabäcken skall enligt Greena Minerals avvattna ett gruvområde i Norra Kärr.
Bildtext: Gamla riksettan går över Stavabäcken. 2007 gjorde en översvämning vägen till ett schakt.
Här är Stavabäcken i ett annat tillstånd än i bilden ovan (1 feb 2024)
~~~
* Stavabäckens lindhäst lämnades som gåva till projektet ”Vems vattenkropp?” och bor nu på Göteborgs universitet.
Foto av Stavabäckens lindhäst samt film på den forsande Stavabäcken: Thomas Laurien
Övriga foton: Gudrun Käll