Kortintervju #1
13/11 2023

Thomas Laurien möter Mermaids of JönköpingSjöjungfrur i VätternThomas
: Hej Lizzy, Sparkles och Lilli! Ni är ju sjöjungfrur som ibland simmar i Vättern. Hur är det egentligen att vara sjöjungfru i Vättern?

Lizzy, Sparkles och Lilli
: För det första – helt underbart såklart! Det är verkligen ett privilegium att få njuta av Vätterns klara vatten även om det är väldigt kallt under merparten av året. Jag önskar att fler kunde förstå hur bortskämda vi är med en så stor och vacker insjö. Vi sjöjungfrur stormtrivs här!

Thomas
: Brukar ni ta kontakt med människor, eller undviker ni dem? Och hur tycker ni att människorna tar hand om Vättern?

Lizzy, Sparkles och Lilli: Vi undviker dem inte direkt men det blir mest bara kontakt på sommaren. Tydligen drar en uppvärmd sjö till sig människor. Vi håller mest till runt Vätterns södra spets, och där skräpas det tyvärr ner en hel del. Vi hoppas att människorna blir bättre på att ta med sig plast med mera hem igen och inte lämnar det på stranden.

Thomas: Kan ni prata med andra varelser? Och i så fall, vad tisslar och tasslar till exempel fiskarna och kräftorna om nuförtiden?

Lizzy, Sparkles och Lilli: Klart vi kan! Men många djur och havsdjur kommunicerar med kroppen och inte med ord. Det är därför vi inte alltid hörs när vi är ute och simmar nära människor. Fast djur på land har ett extra sinne där de känner av oss, så ofta kanske ni inte ser oss men er hund eller katt kanske gör det ;-) Den stora snackisen just nu är om all plast, och att vattnet har blivit kallare, på samma sätt som ni människor diskuterar vädret. Men även fiskar och kräftor skräms av den globala uppvärmningen och ibland kan också sådant slinka in i konversationen om dagens bästa sjögräs.

Thomas: Spännande! Har ni hört talas om en idé som nu sprider sig runt om i världen, som handlar om att till exempel sjöar, berg eller specifika arter ska få rättigheter? Ungefär som mänskliga rättigheter. Och att om vissa grundläggande rättigheter kränks, till exempel rätten att få existera, rätten att få må bra, och rätten att få utvecklas som var och en behöver, så kan saken prövas i en vanlig människo-domstol. Vad tror ni om en sådan idé?

Lizzy, Sparkles och Lilli: Inget vi har hört talas om men det låter som en bra idé att ge vissa sjöar med mera den möjligheten. Varför ska till exempel ett företag kunna ha samma rättigheter som en människa om inte också djur och miljöer kan ha det? Hur detta ska fungera i praktiken är dock en bra fråga, men med tillräckligt mycket forskning kring ämnet kan detta vara intressant för hela världen. 

Thomas: Ni kan gärna berätta för Vättern och alla som lever där att denna idé håller på att ta form, och att Vättern kanske så småningom kommer att ha rättigheter. Vi får hjälpas åt så att detta kan bli verklighet! Tack för att jag fick prata med er! Och jag hoppas att jag kan få syn på er i sommar! :-)  

~~~

Mermaids of Jönköping

Fotograf: Evelina Eklund Hassel

Fler tips
         
Följ Vems vattenkropp? på Instagram!

vemsvattenkropp